V soutěži o přestavbu vyhrálo řešení brněnského architekta Luboš Františáka. „Porota ocenila zejména velkorysé pojetí centrálního veřejného prostoru Masarykovy čtvrti s jasně vymezeným náměstím.Také nápadité dopravní řešení, které počítá s vedením tramvajové smyčky po obvodu nově vymezeného náměstí Míru a napravuje tak současný nepřehledný stav křižovatky,“ tvrdí ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Video
Video se připravuje ...

Výrazná proměna náměstí Míru: Moderní volnočasové centrum nahradí chátrající vojenský areál. Markéta Malá

Zahrada a byty

Vítězný návrh počítá se zbouráním obchodu s potravinami a několika dalších budov, které se nachází v bývalém areálu vojenské autoopravny. Na tomto místě na jižní straně náměstí bude postaven několikapatrový dům.

V jeho přízemí budou obchody a služby a velké komunitní centrum. V dalších čtyřech podlažích domu se budou nacházet byty, pod zemí budou vybudovány garáže,“ říká mluvčí Jana Běhalová.

 

V novém objektu bude postaveno 65 bytů, převážně menší byty pro rodiny s dětmi, startovací byty nebo byty pro seniory. „Komunitní centrum se zahradou bylo jedním z nejčastějších požadavků místních obyvatel Masarykovy čtvrti. Prostor bude zahrnovat prostorný sál s klubovnami, učebnami i dílnou. Podloubím domu bude možné projít do komunitní zahrady s velkým altánem i lezeckou stěnou pro děti,“ řekl David Zajíček z KAM.

Nová kolonáda

Vstupní bránou do parku Kraví hora z náměstí Míru se stane nová kolonáda. Bude fungovat zároveň jako krytá terasa s kavárnou, zázemí pro řidiče MHD a veřejné WC. Řešit se ještě bude prostor před kostelem sv. Augustina.

„Porotci doporučili, aby autoři vítězného návrhu dopracovali architektonický výraz fasád objektu a také dořešili podobu vstupního prostranství před kostelem,“ doplnil Sedláček.

Fotogalerie
10 fotografií