Na Zelném trhu se prodejci budou objevovat postupně, a to podle toho na jaké plodiny a výrobky se zaměřují. Lidé vzali pultíky tuctu prodejců útokem. V taškách mizely předpěstované sazenice a přísady salátů, jahod, prvních rajčat, řadu bylinek.
„Přijel jsem si pro libeček, mátu a koriandr,“ svěřil se Aleš Černý z Blanska. Další nedočkavě cpali do igelitek malé pažitky, petrželky, ale i sazeničky petrklíčů nebo muškátů. „V plné sezoně bude na trhu prodávat 37 moravských farmářů a 21 obchodníků,“ slíbila mluvčí radnice Kateřina Dobešová.
V Brně se s koncem nouzového stavu 12. dubna opět otevřel Zelný trh Jiří Nováček
Maso povoleno
Nejdříve se na Zelném trhu, který získal svůj název už v 15. století překladem z německého Krautmarkt, budou prodávat sazenice, různé bylinky jako libeček, máta a koriandr, ale i první rajčata nebo květiny.
„Až později se přidají další prodejci už s letošní úrodou ovoce, zeleniny, květin a dalšího zboží,“ vysvětlila Dobešová.
Prodávat se podle vládního nařízení mohou kromě semen, ovoce a zeleniny a květin i výrobky z mléka a masa, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, nebo med. „Všech 58 prodejců má uzavřenou celoroční smlouvu o prodeji na Zelném trhu, navíc je během sezóny doplní i ti krátkodobí, kteří na trh přicházejí pouze v určitý čas a s konkrétními výpěstky,“ doplnila Oulehlová.
Bez posezení
Na trhu je nutno dodržovat platná nařízení. Prodejními stánky budou postaveny s dvoumetrovými rozestupy. Na všech stáncích musí být volně dostupná desinfekce.
„V jeden čas se na ploše tržiště nesmí vyskytovat více než jedna osoba na 15 metrů čtverečních. Nesmí se zde prodávat pokrmy a nápoje k přímé konzumaci a na ploše se nesmí nacházet stoly a místa k sezení,“ dodává mluvčí.