„Nádoba byla v hlíně dnem vzhůru, dnes bychom ji asi nazvali hrnkem. Celkem 69 mincí jsou groše z období vlády Václava IV., tedy z první poloviny 15. století,“ uvedl Ivan Čižmář z Ústavu archeologické památkové péče (ÚAPP) Brno. Zbylých 205 mincí tvoří převážně vídeňské feniky ze stejného období.

Poklad našla  žena, která se vydala v polovině listopadu s detektorem kovů na výzkum do tamních lesů. Objev hned nahlasila. Archeologům se v okolí podařilo najít ještě železný tesák, nůž a podkovu pocházející podle předběžného určení ze středověku. Zda s nálezem mincí souvisí, ale není jasné.

Vedla tu obchodní stezka

„Místo nálezu nepochybně souvisí s využíváním jedné z větví tradičního obchodního koridoru mezi dvěma důležitými obchodními centry,“ uvedl archeologa a dodal:

„Jaké dramatické události vedly k uložení mincí do země, nevíme. Doba vlády Václava IV. ale byla neklidná, což mohlo někoho vést k tomu, aby si zajistil budoucnost ukrytím majetku.“

Volejte archeology

Podobné malé poklady se podle něj daří čas od času najít, jejich hodnota je spíš historická než finanční. Proto je důležité v případě nálezu předměty z místa neodnášet a kontaktovat místní muzeum nebo archeologický ústav s informací o nálezu.

„Pokud archeolog na místo nemůže přijet hned, je dobré místo zamaskovat. Už jsme zažili i situaci, kdy v době čekání na archeologa nález někdo z místa odnesl,“  dodal Čižmář.

VIDEO: Unikátní nález hrobu ze starší doby bronzové u Vyškova.

Fotogalerie
5 fotografií