„Denně volám sedm až osm hodin, občas jsem večer úplně vymluvená. Po psychické stránce je to někdy těžší, člověk si vyslechne spoustu lidí a tím i různé názory. Někdo nadává, jiný si chce popovídat. A občas i poděkují,“ svěřila se žena, která slouží u policie devatenáctým rokem.

Matka dvou školáků přiznává, že kvůli hektickým týdnům má pocit, že nestíhá a zanedbává svou rodinu. „Ale Honza s Filipem jsou už větší a snaží se o samostatnost. Pomáhají včetně péče o čtyřnohého člena rodiny, roční čivavu Quentina,“ usmívá se policistka.

Po stovkách telefonátů, které absolvovala, má Lenka jasno. „Snažím se lidi podporovat a navést optimistický rozhovor. Snažme se myslet pozitivně, a pokud vám zavoláme, věřte, že i pro nás to není lehké období. Snažíme se jen pomoci, aby se vir dostal pod kontrolu a dál se nešířil.“

Upovídaní senioři

Nejvíc si podle Lenky Koryťákové chtějí povídat osoby v důchodovém věku. Nejdelší hovor trval téměř hodinu, a to s manželským párem v seniorském věku. „Jiný senior mi povykládal o své rodině a návštěvě lázní, odkud si s manželkou dovezli covid-19. Nejkratší hovor nepřesáhl 2 minuty. Paní mi položila s telefonem s tím, že mi o sobě žádné informace dávat nebude."

„Jsem si vědoma tohoto nelehkého období a tak jako ostatní už bych si přála, aby bylo vše za námi, a všichni včetně dětí jsme se mohli vrátit do starých kolejí do tzv. „normálního života“. Vždy jsem byla optimistkou, proto věřím, že společnými silami to zvládneme," míní Lenka Koryťáková.

Policisté na telefonu

Po vyškolení experty Chytré karantény pracují na tzv. třetích hovorech od října více než tři desítky jihomoravských policistů. Telefonovali a zjišťovali informace od stovek lidí, kteří se setkali s nakaženými covidem-19. Další dvě desítky absolvovaly v tomto týdnu školení a zpracovávají první rizikové kontakty. 

Video: Muž bez roušky v pražském metru skončil nakonec v poutech

Video
Video se připravuje ...

Muž se vydal do pražského metra bez roušky, skončil v poutech. Městská policie Praha