U dvojice žen, které nedokázaly otěhotnět přirozenou cestou, klinika uměle oplodnila jejich vajíčka. Chybou lidského faktoru ale došlo k jejich záměně. Jedna z žen porodila zdravé dítě, druhá potratila. Odškodné žádá máma nyní již tříletého dítěte.


Žalobkyně žádala původně dokonce 1,5 milionu euro (zhruba 40,5 milionu korun). To ale podle soudce Ondřeje Sekvarda bylo příliš: „Je to částka naprosto excesivní, nejen co se týče ochrany osobnosti, ale i náhrady újmy na zdraví. Takto vysoké částky se přiznávají v situaci, kdy jsou téměř nevratné zásahy do zdravotního stavu,“ uvedl Sekvard.


Na druhou stranu, klinika původně nabízela mnohem nižší odškodné, když ženě navrhla částku 50 tisíc euro (cca 1,35 milionu korun). Nyní se obě strany požadavkem a nabídkou k sobě výrazně přiblížily. Obě strany mají čas na úplnou dohodu do 3. února, pokud se nedohodnou, bude rozhodovat soud.


Reprofit za svou chybu už zaplatil pokutu státu ve výši 800 tisíc korun. Státní ústav pro kontrolu léčiv tehdy uvedl, že se nestala systémová chyba, ale že pochybil jednotlivec. Druhá z žen není součástí řízení ohledně odškodnění.

VIDEO: Reprodukční kliniky dávají šanci párům mít potomky, když klasická metoda otěhotnění selhává.

Video
Video se připravuje ...

Každý detail rozhoduje: Jak probíhá umělé oplodnění Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
12 fotografií