Ve středu dosáhla podle Povodí Moravy nejvyššího povodňového stavu, ohrožení, Bečva v Teplicích nad Bečvou, Moštěnka v Prusech, Třebůvka v Hraničkách, Bělá na přítoku do Boskovic a Velička ve Strážnici.

Takto vypadala sitiace ve Veselí nad Moravou ve čtvrtek 15. října 2020 před polednem.

Video
Video se připravuje ...

Řeka Morava začala klesat Hynek Zdeněk, blesk.cz



Prudce stoupá průtok vody v řekách a říčkách.
V řece Moravě stoupl objem vody přibližně na devítinásobek toho, co v ní teklo ještě v úterý ráno (ve Strážnici ze 66 m3/s na 590 m3/s.). Kritická je situace ve Velké nad Veličkou, kde stoupl průtok Veličky ze 70 litrů/s až na 23 200 l/s, tedy více než 330 krát!

Říčka Velička na Hodonínsku dosáhla třetího stupně v noci. Hladina je na úrovni zhruba 315 cm, stupeň ohrožení se vyhlašuje při 310 cm. Stejný stupeň platí i na Bělé na přehradě v Boskovicích.

„Druhý stupeň povodňové aktivity má Morava ve Spytihněvi i ve Strážnici, Bečva v Dluhonicích, Olšava v Uherském Brodě, Svratka v Borovnici a Dalečíně, Třebůvka v Lošticích a Mezihoří. Vylitím hrozí rovněž  Bystřička, Luhačovický potok, Úsobrnský potok a Křetínka,“ vypočítal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Řeka Morava v Uherském Hradišti během středečního dopoledne zaplavila přístaviště, vstup je tam zakázaný. Menší rozliv mimo koryto je u Baťova kanálu. Vodohospodáři situaci monitorují, pro úsek od Spytihněvi k Uherskému Hradišti platí 2. stupeň povodňové aktivity (pohotovost).

Začalo i sněžit!

K vydatnému dešti a záplavám se na Moravském Slovácku přidal ve středu i sníh. Zasypal vrchol Velké Javoriny, největšího kopce na rozhraní jižní Moravy a Slovenska. U Holubyho chaty, ve výšce 970 metrů nad mořem, je přitom sněhová nadílka uprostřed října unikátním jevem. Slovácko je totiž nejteplejší oblastí České republiky.

Hned dvě známé jeskyně v Moravském krasu – Sloupsko-šošůvské a Punkevní – vzala útokem velká voda. U prvně jmenované je pachatelem rozvodněný Sloupský potok. „V roce 2006 zaplavil i pokladny. Teď máme o 40 čísel míň, ale pořád prší,“ povzdychl si Jiří Hebelka, vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu.

Parkoviště před vstupem do jeskyní se změnilo v jednu velkou lagunu. V místech, kde ještě nedávno odpočívali turisté, trčí jako ostrůvky ve vodní ploše lavičky. „Pomáhají nám hasiči, obkládají pokladny pytli s pískem. Nezbývá, než čekat, co bude,“ shrnul Hebelka.

Půda je nasycená

V Ludkovicích na Zlínsku spadlo za den 60 mm srážek, V Luhačovicích 53 mm. „Vzhledem k velkému nasycení půdy v celém povodí Moravy rychle a prudce stoupaly nebo stoupají hladiny řek a potoků,“ podotkl Chmelař.

V Hranicích, Lipníku, Přerově, Moravské Třebové a dalších obcích svolali starostové krizové štáby.

Povodně hrozí na celé Moravě, déšť totiž neustává. „Očekáváme nárůst hladin i dosažení nejvyšších povodňových stavů na řadě míst,“ upozornil mluvčí Povodí Moravy. Vodohospodáři napouštějí všechny přehrady, aby povodňovou vlnu co nejvíce brzdili.

Fotogalerie
52 fotografií