Májku stavíme od nepaměti. Nikdy ale nebyla takhle malá. Měřila vždy mezi 30 až 45 metry. Na stavění nás bývalo vždy kolem čtyřiceti. Letos jsme ji mohli stavět ale jen v deseti, proto má jen deset metrů,“ řekl organizační vedoucí Slováckého souboru Kyjov Jakub Švorba.

Žádné stroje

Chasa proto musela vybrat v lese u Kyjova strom, který by deset šohajů dokázalo zvednout. „Nepoužíváme žádný jeřáb. Stavíme ji ručně. Větší kmen by byl už značně rizikový,“ vysvětlil Švorba.

Májka je tak nejen nižší, ale má i výrazně užší kmen než v minulosti. Navíc se posunula o několik set metrů dál. Nestojí jako vždy v předchozích letech uprostřed Masarykova náměstí, ale na pahorku před kulturním domem.

Jiné místo

Na tradiční místo lze bezpečně upevnit pouze májku se širokým kmenem. Město proto povolilo výjimečně májku umístit do pahorku před kulturním domem,“ vysvětlil mluvčí radnice Filip Zdražil.

Letošní májku, která je symbolem jara, stavělo deset zkušených šohajů. Kvůli omezení na deset lidí nepovolali výjimečně ke stavbě ani jednoho ze dvou stárků. Zdobení se tradičně ujala děvčata ze souboru Tragačnice, i ona byla v silně redukovaném počtu.

VIDEO: Májka tradičně provází i studentský majáles v Brně. Takto ji zdobili studenti v loňském roce.