Třicet pět minut. Tak dlouho trvalo drama, po kterém se Eva vrátila ke svým blízkým. „Měla jsem tři měsíce po operaci krční páteře, jen mně bolela záda. Žádná bolest na hrudi, nic takového,“ vzpomíná na osudný okamžik, kdy vyprovodila dceru na zájezd a doma se zhroutila.

„Oživoval mě manžel, pak dorazili záchranáři. Když jsem se probudila v nemocnici, ptali se mě, jak se jmenuji, kde bydlím. Když jsem odpověděla, měli radost, že mozek zůstal nepoškozený.“

Náročná cesta zpět

Eva, silná cukrovkářka, neměla zdaleka vyhráno. Svůj stav popisuje jako cestu nahoru dolů. „První rok se nedá popsat. Neušla jsem ani pět set metrů, hned jsem se unavila,“ vzpomíná na náročnou cestu ze spárů smrti zpět do života. Loni přišel konečně obrat k lepšímu. Ba co víc, její dcera po létech marných pokusů otěhotněla.

„To byl druhý zázrak. Jmenuje se Sárinka a brzy už bude mezi námi rok,“ usmívá se Eva, která se i díky narození vnučky teď cítí jako znovuzrozená.

Ale věří, že její záchrana nebyla jen dílem šťastné souhry okolnosti. „Víte, kdysi jsem zachránila brášku, když se jako dítě topil. Třeba mi to teď někdo vrátil,“ přemítá Eva. Jen pro zajímavost, bratrem Evy Brychtové je brněnský strážník Luboš Barth, který loni společně s kolegou zachránil holčičku v rozpáleném autě. Dobré skutky se v rodině nesou dál...

Poděkování andělům

Eva nedávno adresovala svým zachráncům dojemné poděkování. „Drazí záchranáři, 3.září 2017 jste mě sebrali hrobníkovi z lopaty. Moje dcera nemohla mít děti a zázrakem se mi narodila vnučka. Nebýt Vás, nikdy bych nemohla prožívat tyto krásné chvilky. Díky operátorkám Martě Plecité a Olze Šafaříkové a díky záchranářům Janu Přikrylovi, Aleši Burianovi, Janu Šmardovi a Jiřímu Shornému."

VIDEO: Nácvik resuscitace i pro školáky.