Jde o obce Šitbořice, Velké Němčice nebo Nikolčice. Technici jsou v terénu od časného rána a pracují na opravách. „Příčinou poruch je silný vítr, který lámal stromy a větve, které pak popadaly na vedení a poškodily ho, nejčastěji bývají zničené vodiče a izolátory," popsala situaci mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Fronta kolem půlnoci postupovala od severozápadu, nejprve tak zasáhla Blanensko a sever Brněnska, právě tam měli nejvíc výjezdů hasiči. Mezi obcemi Rájec-Jestřebí a Němčice na Blanensku zasahovaly čtyři jednotky u většího počtu popadaných stromů.

Stromy padaly jako sirky

„Situace byla na místě natolik nebezpečná, že se jednotky vzhledem k padajícím stromům musely nejprve stáhnout, než se situace uklidnila, a mohly zahájit odstraňování stromů ze silnice," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Od nedělní 19. hodiny do pondělní sedmé hodiny hasiči napočítali téměř stovku výjezdů kvůli počasí. Na Blanensku jich bylo 51, na Brněnsku 24. Kvůli počasí a popadaným stromům se mohou ojediněle zpožďovat některé autobusové linky. Nejvíce případů eviduje provozovatel Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje kolem Boskovic, Blanenska a Tišnova.

VIDEO: Práce hasičů za větrného počasí je velmi nebezpečná.

Video
Video se připravuje ...

Jako z apokalyptického filmu: Hasiči odklízeli padlý strom, když se zvedl vítr a kolem popadalo 20 stromů! Facebook