Měl to být turnaj, jakých jsou v zimní pauze desítky. Sportovní boj na palubovce se však během okamžiku změnil v obrovské drama. Mladý fotbalista (16) klubu z Boskovic se necítil dobře a nechal se vystřídat. Odcházel na střídačku, když ho postihl kolaps.

„Měl jsem právě pauzu v pískání a stál tři metry od něj, když se skácel k zemi,“ řekl pro Blesk.cz student Štěpán Burgr (18), který coby sudí píská krajské soutěže.

Chlapec měl obrovské štěstí. Štěpán totiž vede doma ve Skalici nad Svitavou mladé hasiče a shodou okolností před měsícem podstoupil školení první pomoci včetně masáže srdce. Nečekal, že se mu to bude tak brzy hodit. 

„Okamžitě jsem vytočil linku 155. První informace z druhé strany byla, kam má záchranka přijet. Pak jsme zjišťovali tep toho kluka, uložili ho do správné polohy a začali masáž,“ popsal boj o život. Na pomoc mu přišel trenér jednoho z týmů Jaromír Korčák.

Kluci brečeli

„Střídali jsme se, do toho nám radila paní na lince. Kluk vydával lapavé dechy, ale po pár vteřinách zase upadal do bezvědomí. Pokračovali jsme s Jaromírem deset nebo dvanáct minut, než dorazili záchranáři s defibrilátorem,“ popisoval Štěpán nekonečné vteřiny a minuty.

To vše se odehrávalo za přítomnosti šokovaných hráčů i diváků. „Spousta kluků brečela, nikdo nevěděl, jak to dopadne,“ vzpomínal mladý rozhodčí.

Ještě v hale se dostalo Štěpánovi a Jaromírovi první pochvaly za perfektní laickou pomoc od posádky sanitky. Mladík, který zkolaboval, skončil v nemocnici, jeho stav je uspokojivý. „Psal jsem si s ním, je O.K. Teď lékaři zjišťují, co se stalo,“ řekl Štěpán Burgr.

Mladíkovi, který studuje v Blansku obor mechanik-seřizovač, se od soboty pochvaly jen hrnou. První dostal od přítelkyně a rodičů. „Měl jsem radost, že to dopadlo dobře. Uvědomil jsem si, že by každý z nás měl znát alespoň základy první pomoci. Protože nikdy nevíte, jestli se zrovna vy nedostanete do situace, kdy budete zachraňovat lidský život.“ 

Řetězec fungoval skvěle

Také podle jihomoravské záchranky fungovaly všechny články řetězce skvěle: „Správná reakce svědků události, zavolání na tísňovou linku, pomoc operátorky, která přesně vyhodnotila situaci, provádění laické resuscitace před příjezdem sanitky a odborný zásah záchranářů. To vše vedlo k záchraně chlapce,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Náhlá zástava oběhu bohužel nepostihuje jen osoby staršího věku, ale také velice mladé lidi. „Každý člověk se může setkat se situací, kdy bude šance na přežití někoho jiného právě v jeho rukou. Proto prosím nepodceňujte možnost seznámit se se správným postupem při poskytování první pomoci,“ apelovala mluvčí.

V kritické situaci pomůže operátor linky 155, ale mít vlastní znalosti o resuscitaci je vždy důležité.