„Kysané zelí spolu se slivovicú sú najlepší lék na současnou chřipku,“ prozradil pořadatel koštu Antonín Vrba. A jaká je typická slovácká receptura? Každá rodina má svoji. Dědí se z generace na generaci. „Hlávky zelí očistíme, nakrouháme a smícháme s přiměřeným množství soli, kmína a cibule. Udusáme do keramického zeláku, kde může být na jeho spodku rozkrojené jablko,“ prozradil rodinný recept Antonín Vrba z Velké nad Veličkou.
Zelí pak zatíží kamenem a nechají zakryté v zeláku v místnosti při 21 stupních kysat. „V nádobě musí být prostor, aby šťáva nepřetekla. Pak přeneseme na několik dní až týdnů do chladu, do 10 stupňů. Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije,“ řekl Vrba. Někdo pak do zelí ještě přidává česnek, křen, vinné listy nebo kopr.