„Čekací doby u závor jsou strašně dlouhé. Nejhorší je to v době mezi 15:10 a 15:30, kdy se tu křižují tři vlaky. Obec je v tu dobu auty ucpaná. Kolona měří až kilometr,“ potvrdil starosta obce Leoš Filípek.

Podobně reagují na přejezd i hasiči. „Je nejhorší v kraji. Běžně se tam stojí kolem jedenácti minut. Objet ho přitom není kudy, schází alternativní možnost,“ upozornil mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Řešení situace je v nedohlednu

Neprůjezdného přejezdu se děsí i záchranáři. „Každá minuta je pro nás drahá. Je logické, že tak dlouhá čekací doba by mohla být problémem. Rozhodně bychom uvítali řešení situace,“ vysvětlila mluvčí záchranky Michaela Bothová. To ale jen tak brzy nenastane.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vysvětluje, že přejezd leží na koridoru s velkou hustotou vlaků. „V současné době nepřipravujeme mimoúrovňové řešení zmiňovaného přejezdu. Jsme ale samozřejmě připraveni na to, abychom v nouzové situaci pustili přes přejezd vozidla Integrovaného záchranného systému,“ řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

To je ale velmi sporné. Při příjezdu totiž nikdo neví, jak dlouho jsou už závory dole a za jak dlouho se zvednou. Obvolání přitom zabere určitě několik minut. „Do té doby platí, že červené světlo je stopkou pro všechny. Spadlé závory znamenají komplikaci,“ dodal mluvčí policie Petr Zámečník.

VIDEO: Na přejezdu v Moravském Písku došlo už k několika dramatickým situacím.

VIDEO:Na přejezdu v Moravském Písku došlo už k několika dramatickým situacím.

Video
Video se připravuje ...

Neostrý záznam usvědčuje řidiče ukrajinského autobusu, že vjel na přejezd na červenou. Kamerový záznam Policie ČR