Padající závory se nejdřív zastavily o střechu jeho vozidla. Řidič přesto pokračoval a vjel na přejezd. Strojvedoucí blížícího se vlaku intenzivně brzdil a zareagovali i stojící řidiči, kteří cizinci v odjezdu z kolejiště pomohli zvednutím závor,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

V kritické chvíli si hazard se svým životem uvědomil i mladý řidič, který rychle přejel na sousední kolej. Nákladní vlak ho tak těsně minul.

Poté, co mu ostatní řidiči pomohli, mladý řidič ani nepoděkoval za pomoc a klidně odjel! Vzápětí ho ale zadrželi blanenští strážníci, kteří ho předali policii.

Lépe je závory prorazit

Bude obviněn z obecného ohrožení, za což mu hrozí až dva roky ve vězení,“ upřesnil Malášek s tím, že pokud už by někdo zůstal uvězněn s autem mezi závorami, nejlepším řešením je jet bez ohledu na jejich poškození. Srážka s vlakem by totiž přinesla daleko horší následky.

Největší riskéři jsou na Hodonínsku

V České republice je téměř osm tisíc přejezdů. „Zhruba polovina z nich je zabezpečena pouze křížem. U těch, které jsou zabezpečeny závorami, nedošlo od roku 2008 k žádnému úmrtí, pokud pomineme situace, kdy je někdo vědomě objel či obešel,“ upřesnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Na jižní Moravě řidiči nejvíc hazardují při přejíždění přejezdů na Hodonínsku. „Jeden je ve Strážnici, který je zabezpečen jen křížem. Ten bude už brzy opatřen světelnou signalizací. Další je ve Vnorovech, další v Moravském Písku a v Rájci – Jestřebí, kde řidiči velmi často ignorují výstrahu,“ slíbil Drápal.