Nechceme, aby byl ve zmíněném azylovém domě kdokoliv ubytován. Nebudeme ale nikoho vyhánět do mrazu. Proto jsme rozhodli, že jeho provoz finančně podpoříme do května příštího roku,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka (56, ČSSD).

Radnice si stanovila i další podmínku a tou je, že od 1. ledna 2019 v něm nikoho nového už neubytuje. „Bydlet v něm mohou pouze ti, kteří se v něm budou nacházet do konce letošního roku,“ upřesnil Válka.

V azylovém domě žijí střídavě jednotlivci až desítky osob bez trvalé střechy nad hlavou. Budovu využívají hlavně v zimním období. „Podmínkou je věk 18–64 let a zájem těchto lidí svou situaci řešit. Ti, kteří nejsou dostateční v hygieně, stravování a komunikaci, do tohoto domu nepatří,“ vysvětlil Josef Gajdoš, ředitel oblastní charity v Břeclavi.

Po plánovém ukončení provozu azylového domu by měli někteří jeho uživatelé najít místo v okolních domech stejného zaměření. Jiní by se měli začlenit do společnosti. Radnice plánuje stavbu zbořit. Je tvořená jen ze stavebních buněk a navíc je ve špatném technickém stavu.

Zatímco v Břeclavi azylový dům brzy skončí, v Brně nedávno rekonstruovali pro bezdomovce 21 bytů.

Fotogalerie
3 fotografie