Jenže nacisté i komunisté se vždy postarali o to, aby Masaryk z podstavce zmizel.  „Byla jsem z toho smutná, stejně jako většina lidí v Rudici,“ svěřila se Blesku pamětnice.

Poprvé vydržel jen 2 roky

Památník v Rudici odhalili 4. září 1938. Už o dva roky později protektorátní úřady nařídily Masaryka odstranit. Za pomoci starosty se podařilo sochu ukrýt na obecním úřadě a oficiálně nahlásit její zničení. Během heydrichiády skončila v dřevníku u školy.

„Hned po osvobození v roce 1945 byl pomník znovu odhalen. V 50. letech ale během jedné noci záhadně zmizel. Podle jedné legendy byla socha vhozena do jednoho z rudických jezírek, podle jiné skončila roztavena ve slévárně, kde byla původně odlita," uvedl starosta Rudice Roman Šebela.

Našel se původní model

Zůstal jen původní 170 centimetrů vysoký žulový podstavec. Snaha o obnovení památníku v původní podobě skončila velkým překvapením. V ateliéru sochaře Aloise Bučánka se našel původní sádrový model.

„Ten nám sochařův vnuk Dušan Bučánek bezplatně zapůjčil a umělecká slévárna HVH v Horní Kalné v Podkrkonoší z něj vyrobila bronzovou sochu," prozradil garant projektu obnovy pomníku Milan Žák.

Anna Matušková se tak u Masaryka opět vyfotila po předlouhých 68 letech. „Pan prezident je zpět a doufám, že už natrvalo,“ usmívala se pamětnice.

Fotogalerie
10 fotografií