Od září začal platit nový parkovací systém pro historické jádro, v listopadu se rozšíří například o Veveří ulici nebo třídu Kapitána Jaroše.

Radní Tomáš Koláčný (Piráti) řekl, že návrh neprošel, protože ho nepodpořilo hnutí ANO. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) uvedl, že materiál nebylo možné podpořit z mnoha technických a ekonomických důvodů.

„Podstatná část centra by se stala bezplatným záchytným parkovištěm. Neplatilo by se ani v ulicích, kde se nyní platí kvůli obrátkovosti,“ podotkl i náměstek Martin Ander (SZ).

Lidovci a Piráti jsou součástí vznikající koalice s ODS a ČSSD, která chce systém rezidentního parkování upravit.

Vokřál také kritizoval, že návrh nebyl prodiskutován a byl předložen rychle. ANO je ale připraveno se o tom bavit. Hladík uvedl, že teprve přes víkend se návrh připravoval a v pondělí ho projednala městská část Brno-střed.

Odklad neprošel

Nově vznikající koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD nejprve vyzvala radu, aby odložila druhou vlnu rezidentního parkování z listopadu na duben. Potom ale návrh upravila a chtěla, aby druhá vlna v listopadu začala, avšak byla bezplatná pro rezidenty i abonenty podnikající v lokalitě, ale i pro návštěvníky.