„Sbírat začneme nejspíš v pondělí 30. července, protože od 1. srpna se ze zákona smí prodávat burčák, začneme tedy se sběrem hroznů právě za tímto účelem,“ řekl generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Na dřívější sklizeň se připravují i na vinicích znojemského Znovínu, i když zatím očekávají začátek sklizně až v polovině srpna. „Zatím to vypadá, že začneme sklízet historicky nejdříve, to nepamatují naši tatínkové ani dědové. Ještě před patnácti lety jsme začínali sklízet 10. října, vloni v polovině září a říkali jsme si, jak je to brzy,“  uvedl generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Na prodej časného burčáku se ve Znovínu ale nechystají, počkat chtějí až na konec prázdnin.

Sklizeň raných odrůd tak zřejmě začne s třítýdenním předstihem, u ostatních to tak být nemusí. „Sklizeň pozdějších odrůd bude závislá na dalším vývoji počasí. Může se stát, že v druhé půlce srpna se ochladí, dozrávání se zpomalí a další část sklizně takto urychlená nebude,“ řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Úroda bude vydatná

Podle stavu vinic se zatím zdá, že letošní úroda by mohla být mnohem vydatnější než v minulém roce. „Násada hroznů je velice dobrá. Teď už bude jen záležet na jejich hmotnosti. Aby bylo dosaženo dobré úrody co do celkového množství, budeme potřebovat ještě dobré srážky. Vývoj je ale zatím pozitivní,“ konstatoval vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt Josef Svoboda.

VIDEO: Vinař Adámek: Burčák nesmí mít moc alkoholu.

Video
Video se připravuje ...

Vinař Adámek: Burčák nesmí mít moc alkoholu Ondřej Požár