Spolu s uzavřeným Dornychem a poloprůjezdnou Plotní jde o „smrtící koktejl“, který ochromil celé město. Kilometrová trasa ze zastávky MHD Železniční v ulici Plotní do Vaňkovky zabrala reportérovi Blesku pěšky stejnou dobu, jako jízda autobusu linky 50, tedy 14 minut.

Od Slatiny do centra jsem poskakoval hodinu a čtvrt. To je šílené,“ rozčiloval se Robert Tománek (38). Do práce, podobně jako řada dalších, nedorazil z Vyškova včas. Brňanům příliš nepomůže ani sázka na MHD. Během prázdnin mají místní linky 44 výluk.

Magistrát se za dopravní chaos veřejnosti omlouvá typicky, „po brněnsku“. V místech největších uzavírek nechal rozmístit cedule s „vtipnými“ vysvětlivkami. Šoféři, kterým se v koloně vaří nejen z vedra krev, se tak mohou dočíst:

»Pendolinem do Komárova? Zatím ne. Ale přesouváme trať šaliny. Díky tomu zlepšujeme plynulost osobní dopravy a zrychlujeme cestování MHD«, tvrdí cedule barvách Brna. Dokončení? V roce 2020!

Problémové dopravní uzly Brna

Dornych, Plotní, Moravské náměstí, Údolní, Rašínova, Chodská, Evropská, Černovická, Valchařská, Gorazdova, Nezamyslova, Slovanské náměstí.

Zrušili tramvaje

Dopravní podnik zrušil tramvaje č. 9 a 10. Nahradil je částečně linkami 3, 5, 8, 11 a 75. Omezený provoz mají i linky 3, 4, 5, 8 a 12. Od centra jsou odříznuta okrajová sídliště, náhradní autobusy jezdící místo tramvají postávají stejně jako další auta v kolonách. K dovršení zmatků se v řádu dní chystá i odklon části příměstských vlaků na Rosické nádraží, které leží uprostřed rozkopaných jižních předměstí!

Záchranáři občas improvizují

Rozkopané Brno nutí občas improvizovat i řidiče sanitek nebo hasiče. „Máme město rozdělené a bedlivě sledujeme, kudy problematické místo objet,“ řekl hasič Jaroslav Mikoška. Kurýrní firmy, rozvážející po Brně zboží nebo jídlo, ovšem zvýšily dobu dojezdu za zákazníky leckdy i o půl hodiny. Nemají totiž právo absolutní přednosti.

Fotogalerie
18 fotografií