Rozkopaná Praha

Dopravní kolaps v nově rekonstruované Husitské ulici na Žižkově.

Dlouhodobé odříznutí obyvatel i podnikatelů Zenklovy ulice v Praze 8 od světa.

Uzavírka Českobrodské, která odřízla Běchovice od zbytku Prahy.

Chystaný návrat dělníků na dlouhodobě opravovanou Nuselskou.

Donedávna neprůjezdný Libeňský most, zatímco otazníky visí nad spoustou dalších přemostění v metropoli.

…to je jen namátkový výčet toho, s čím se pražská doprava v poslední době potýká, uzavírek je samozřejmě mnohem víc.

Doprava kolabuje

„Máme maminku na vozíku a nemůžeme se dostat do Vinohradské nemocnice, je to hrůza,“ říká Josef, který si se svou rodinou počkal na Olšanském náměstí pěkných pár minut, než mohl nastoupit do tramvaje. „Bordel,“ přitakává invalidní žena s rozhořčením v hlase.

To jen jeden z výjevů, které je možné v pražských ulicích během úterý vidět. Nespokojených Pražanů, jež současný stav pražské dopravy štve, je totiž mnohem víc. A nešetři kritikou na adresu primátorky Krnáčové, která si víkendovým výrokem o „zpovykaných Pražanech“ pěkně naběhla.

„Krnáčová je úplně mimo, nevidí realitu, že půlka Prahy kolabuje. Běchovice rozkopané, Palmovka rozkopaná, Zenklovka rozkopaná, Žižkov rozkopaný,“ shrnul část příčin dopravního pekla řidič autobusu Jan Kodrla, který v zácpě na Žižkově v úterý ráno také uvázl.

Zpovykaní Pražané

Pražská primátorka během víkendu uvedla, že Pražané jsou z dopravního hlediska „trochu zpovykaní“. Uznala sice, že všechno není ideální, ale cizinci jsou podle ní v Praze šťastní s takovou dopravou, jakou mají.

Na výrok začali okamžitě reagovat také lidé na sociálních sítích. „Dopravní situace teď u mě v ulici dvě zastávky od Václaváku,“ začal komentovat Jan přiloženou fotografii dopravní zácpy. „Asi dvacet stojících tramvají, kolona milionu aut. Někteří ,zpovykaní‘ Pražané už z vozu vystoupili a jdou deštěm pěšky,“ dodal autor fotografie.

 „Auta stojí, lidé pláčou, tramvaje stejné linky přijíždí po skupinkách v nahodilých intervalech. Třeba mně dnes ráno dorazily za sebou hned tři tramvaje číslo 6. Prostě peklo,“ rozčílil se u dalšího podobného příspěvku Filip.

„Odpovědnost nese primátorka“

Objevují se také zachycené snímky z internetových map a navigací, které signalizují červeně vyznačené dopravní zácpy na mnoha místech Prahy najednou. „V Praze problémy s dopravou nejsou,“ napsal ironicky k jednomu takovému obrázku přispěvatel Marek.

„Kdyby primátorka Krnáčová vytáhla paty ze své kanceláře a zkusila se projet po Praze, tak by snad poté přehodnotila svůj výrok, že jsou Pražáci zpovykaní. Za dopravní situaci, která je hrozivá, nese odpovědnost hlavně ona,“ uvedl na své stránce na Facebooku předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Pražská primátorka později na volbu slov během víkendu sama reagovala. „Chápu, že jsou lidé rozčíleni kvůli uzavírkám, a to vyjádření bylo nešťastné. Omlouvám se všem, koho se ten výrok dotkl,“ uvedla ke svému výroku Adriana Krnáčová.

Podle magistrátu jsou ale dopravní komplikace v prvních třech dnech po uzavírce běžné. „Po jednom až třech dnech vždy dochází k uklidnění situace. V první fázi komplikace zpravidla vznikají kvůli nedodržování dopravních opatření,“ sdělil Blesk.cz jeho mluvčí Vít Hofman. Řidiči podle něj totiž informace o uzavírce často ignorují.

Uvázli jste také v zácpě v pražských ulicích? Pošlete nám fotky či videa na tip@blesk.cz!

Fotogalerie
32 fotografií