Háček byl v tom, že Holub měl v té době soudní zákaz řízení motorových vozidel. Policisté navíc nechali areál sledovat kamerami kvůli podezření, že automechanik přepilovává u aut VIN kódy a legalizuje tak výnosy z trestní činnosti. To se ale neprokázalo.

Policisté přitom kamerou zdokumentovali, že Holub během tří měsíců u své garáže „přeparkoval“ 28 aut. Nejdelší jízda trvala tři minuty, většinou však při posouvání aut strávil za volantem minutu či dvě.

K přeparkování nepotřebujete ani řidičák

I když okolí autodílny sloužilo jako příjezdová cesta a odstavná plocha, automechanika Holuba poslaly pražské soudy na osm měsíců do kriminálu. Jeho přeparkovávání aut totiž vyhodnotily jako maření výkonu úředního rozhodnutí a „napařily“ mu osm měsíců vězení.

Opravář ale našel ve čtvrtek zastání až u Ústavního soudu. „On nepoužíval vozidla pro potřebu sebe někam přemístit, ale pouze vykonával činnost automechanika, kterou jako takovou soudem zakázánu neměl,“ zdůraznil ústavní soudce Ludvík David. „Ke své opravárenské řemeslné činnosti navíc ani nepotřeboval řidičský průkaz,“ dodal.

Soudce Ludvík zároveň jasně řekl, že automechanik žádný zločin nespáchal. Navíc dodal, že by nebylo od věci, kdyby české soudy při rozhodování více uplatňovaly obyčejný rozum.

Odškodné bude v řádu statisíců

Pavel Holub se bude nyní domáhat na ministerstvu spravedlnosti odškodnění za své uvěznění. „Musí doložit náklady na advokáta, soudní poplatky, možný ušlý zisk. Pak se k tomu připočítají denní náhrady za pobyt ve vězení. Za osm měsíců může odškodnění vyšplhat až k 300 000 korun,“ řekl Blesku brněnský advokát Richard Novák.