Pijáci jsou nebezpeční kvůli přenosu infekčních nemocí, zejména psí babeziózy. Nakažené klíště při sání přenáší do zvířete mikroskopického parazita, který napadá jeho červené krvinky. Nemoc se u psa projevuje slabostí, zvracením, horečkou a dalšími příznaky.

„Znalost o výskytu pijáka je významná pro veterinární lékaře i majitele psů. Je třeba vědět, ve kterých regionech psí babezióza hrozí. Proto budeme velmi rádi, když nás lidé o jeho výskytu budou informovat prostřednictvím webu najdipijaka.cz, “ vysvětlil  vedoucí projektu David Modrý. Na člověka se podle něj nemoc nepřenáší, lidé pijákovi »nechutnají«. 

Podle vědců se piják vyskytuje hlavně na jihovýchodní Moravě v trojúhelníku mezi Dyjí a Moravou. „V poslední dekádě se jeho areál v sousedních zemích, především Polsku a Německu, rychle zvětšuje, což nás inspirovalo k tomu mapovat aktuální šíření i v Česku,“ vysvětlil Modrý.

Rád bydlí u řeky

Pijákům se daří na prosluněných trávnících, lučních porostech podél řek a na okrajích lesů. V lese nebo ve vysoké vegetaci obvykle nežije. Za jeho šíření může podle Modrého aktivní pohyb psů, kteří cestují s majiteli. Vrcholy pijákové sezony jsou v březnu, dubnu, září a říjnu.

Od klíštěte obecného se piják liší pestrým štítkem, který má obvykle hnědočervenou barvu s bílou kresbou. U samců kryje štítek celé tělo, u samic jen přední část. Piják je větší než klíště, nasátá samička může mít až centimetr.

VIDEO: Nepodceňujte ochranu svých psích miláčků. Prohlédněte je, zda se na ně nepřisál piják.