Bioložku Alenu Žákovskou (55) tak brzký a extrémní výskyt klíšťat šokoval. Před 14 dny totiž na stejném místě biologové nenašli ani jedno. „Přehrada je teď mimořádně zamořená. Roztočům svědčí vlhkost i rozmanité rostliny na břehu,“ varovala výzkumnice, která před lety sama prodělala velmi těžkou lymskou borreliózu.

Aktivita klíšťat podle Žákovské nyní výrazně vzrostla s oteplením. „Číhají na hostitele v závětří, zahrabaná pod listím. A jak se prodlužuje den, vylézají na světlo za teplem. Jsou na stéblech trávy a na zvířata a lidi se chytí háčky na nohou,“ popsala Žákovská stav na březích přehrady. Tedy v místech, kam chodí tisícovky Brňanů na procházky, často i se svými psy.

Jarní invaze klíšťat v Brně se týká i Líšně (6) a Pisárek (30). Situace tam není ale tak dramatická jako u přehrady. „Naštěstí je nenajdeme v parcích v centru Brna,“ tvrdí bioložka. Loni se na jižní Moravě nakazilo klíšťovou encefalitidou 43 lidí, předloni 30.

Klíšťata nejdou zničit

Bezobratlí upíři existují na zemi miliony let. „Přežili dobu ledovou a nesou v sobě kód k přežití i v extrémních podmínkách. Tedy i tuhých mrazech,“ řekla bioložka Žákovská. Žádný evropský mráz podle ní klíšťata nespálí. V případě extrémní zimy se jejich populace jen nepatrně sníží.

Nemoc může udeřit kdykoliv

Na jižní Moravě letos ještě se zánětem mozkových blan naštěstí nikdo neonemocněl. Hygienici však upozorňují, že nákaza se projevuje až po inkubační době, první případy onemocnění tedy nastávají začátkem května. Borrelióza ale může u člověka propuknout kdykoliv během roku.

VIDEO: Jak správně vytáhnout klíště?

Video
Video se připravuje ...

Jak správně vytáhnout klíště? Youtube