„Rekonstrukce hradeb a okolních prostor stála zhruba tři miliony korun,“ řekl starosta Jan Grois. Místo, které bylo dosud velice zanedbané, nabízí zajímavé pohledy na město a údolí Dyje.

„V loňském roce se nám podařilo otevřít expozici pivovarnictví, něco pro Znojmo netypického a neočekávaného, a v tom letošním hradební opevnění, které je v tak dochovaném stavu v České republice opravdovým unikátem,“ uvedl Grois.

Do konce dubna bude nová prohlídková trasa přístupná pouze žákům a studentům znojemských základních a středních škol. „Veřejnost bude mít možnost do všech věží, které navštíví v rámci klasické prohlídky, nahlédnout během akce Brány památek dokořán 14. a 15. dubna. Těšit se mohou na nové expozice ve dvou věžích v jižním hradebním příkopu. Prohlídková trasa se jim znovu otevře od 28. dubna a přístupná bude až do konce října,“ uvedl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Součástí prohlídky jsou Střelniční věž v hradebním příkopu, Vlkova věž, a nové věže v jižním hradebním příkopu Psí a Prašná. Prohlídka bude začínat vždy u dominanty města Znojma - Radniční věže a povede i kolem dosud veřejnosti neznámé Psí věže.

VIDEO: Turistická sezóna začíná. Podívejte se třeba na Buchlov.

Fotogalerie
8 fotografií