V kuchyni bylo opravdu velké množství živých i mrtvých exemplářů lezoucího hmyzu, mimo jiné i švábů. Kromě toho na ní byly i zbytky potravin a obalů a prach,“ vysvětlil okamžité zavření bistra sídlícího na náměstí Svobody mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Provozovatel bistra Loi Ngueyn Van měl přitom v provozovně i další problémy. „Kuchyňská zařízení včetně sporáku, grilu a lednic byla zanesená silnou vrstvou mastnoty a nečistot svědčící o dlouhodobé rezignaci na úklid. Díky zatečeným stropům olupující se omítka v části provozovny představovala riziko kontaminace surovin a připravovaných pokrmů,“ vyjmenoval další prohřešky Kopřiva.

Inspektoři provozovateli bistra – společnosti T & H Bistro, s.r.o. – nařídili odstranění všech zjištěných nedostatků a zahájí správní řízení o uložení pokuty. Bistro zůstane uzavřené až do okamžiku, kdy opakovaná kontrola inspektory SZPI potvrdí, že stav provozovny odpovídá požadavkům právních předpisů.

Hmyz patří podle odborníků mezi potraviny budoucnosti. Ne každý má ale odvahu ho ochutnat.

Video
Video se připravuje ...

Hmyz, pavouci a štíři patří mezi potraviny budocnosti. Podle Milana Václavíka (34) k nim lidé jen chovají předsudky. Hynek Zdeněk