„Chlapec nemohl kvůli vrozené poruše užívat obvyklé sluchadlo pro nedoslýchavost,“ řekl Blesku operatér Ivo Šlapák, který je přednostou Kliniky dětské ORL v Dětské nemocnici Brno.

Obtížný a komplikovaný zákrok, kdy chlapci voperoval do spánkové kosti za ušní boltec speciální titanový nástavec, provedl brněnský profesor spolu s Břetislavem Gálem z Komplexního implantačního centra.

Samotná operace trvala hodinu, chlapec v nemocnici pobyl dalších pět dní. Lékaři jej teď poslali domů, ať se pořádně zotaví. „Dnes jsem chlapce převazoval, vše se hojí dobře,“ prozradil Blesku profesor Šlapák. Po měsíci přijde malý pacient znovu na kliniku. „Na implantát mu nasadíme sluchadlo a budeme jej společně ladit tak, aby bylo chlapci příjemné a aby dobře slyšel,“ plánuje operatér.

Tuto operaci provedli lékaři poprvé na Moravě a výkon je i ojedinělým zákrokem svého druhu v celém Česku.

Co je zařízení BAHA?

Zařízení BAHA, které lékaři chlapci voperovali, stojí 100 000 korun. „Používá se, když má pacient vrozeně úzký zvukovod, kam nejde zavést obvyklé sluchadlo. Do lebeční kosti se zavrtá titanový šroub, který zaroste a na něj se pak nacvakne vlastní sluchadlo. To pak vibruje pacientovi přímo do kosti a zesílí vše, co člověk slyší,“ popsal princip Ivo Šlapák.

VIDEO: Youtuberce našli nádor na mozku, celou operaci natočila a uveřejnila.

Fotogalerie
3 fotografie