Ve středu večer dorazila na neobvyklý počin spojený s improvizovanou street party stovka Brňanů. Drtivá většina za řídítky bicyklů a s cinkajícími zvonky.

Impulsem k akci se stala loňská tragédie právě na Pekařské ulici. Architekt Petr Hurník (†56) sjížděl z centra směrem k Mendlovu náměstí a chystal se objet stojící vůz. Jenže jeho řidič v tu chvíli otevřel dveře. Hurník po nárazu dopadl na zem. V bezvědomí byl převezen do nemocnice, kde 27. dubna zemřel.

První pieta se uskutečnila už dva týdny po tragické nehodě. Její organizátoři umístili ke sloupu veřejného osvětlení bíle natřené kolo coby improvizovaný památník. Autorem kola byl architekt Igor Serenčko. Ten vytvořil i aktuální památník.

Po více než roce a půl se podařilo i s podporou městské části Brno-střed prosadit současný památník. „Je to svého druhu jedinečný počin, který nepřipomíná jen Petra, ale i další oběti nehod z řad cyklistů. Zároveň je odkazem ke společenskému dění ve městě, jehož součástí je i komplikované soužití různých účastníků silniční dopravy,“ podtrhl radní Michal Doležel (Žít Brno).

Video
Video se připravuje ...

Setkání Brňanů u památníku zemřelých cyklistů na Pekařské ulici Zdeněk Matyáš

Manželka Petra Hurníka Kamila přiznala, že prožívala rozporuplné pocity. „To, že přišlo tolik lidí vzpomínat, je skvělé. Na druhou stranu Petrova smrt, to mi přijde pořád neuvěřitelné, neskutečné,“ svěřila se Kamila Hurník-Zachrle.

Kolo na vrcholu lampy zároveň připomíná i brýle, které byly pro Petra Hurníka symbolické. „Petra jsem osobně znal, působil také v městské komisi pro územní a strategické plánování. Šlo o člověka, který byl originální, stál za svými názory. Takových není nikdy dost,“ řekl Blesku Doležel.

Kdo byl Petr Hurník (1960–2016)

Ostravský rodák, urbanista, architekt. Absolvoval Fakultu architektury VUT v Brně, kde později vyučoval. Působil také na katedře architektury Fakulty stavební VŠB-TU v Ostravě. Člen brněnské městské komise pro územní a strategické plánování. Zemřel 27. dubna 2016 na následky zranění po střetu s osobním vozem na Pekařské ulici.

Video
Video se připravuje ...

Brno odhalilo památník, kterým připomíná tragické úmrtí architekta Petra Hurníka. Jeho manželka Kamila prožívala rozporuplné pocity. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
17 fotografií