„Jé, to je hezké!“ Malé Moničce (3) se okamžitě rozzářily oči poté, co na její pokoj vstoupily zdravotní sestřičky oblečené do barevných zástěrek. Upřeně sledovala namalované postavičky a byla viditelně nadšená, že ani nedokázala mluvit.

Přibližně 130 pohádkově laděných zástěrek začala využívat u svého zdravotnického personálu Fakultní nemocnice (FN) Brno. Vytvořila je návrhářka Marie Zelená, která chce zpříjemnit dětem pobyt v nemocnici.

Chci, aby děti neměly strach z lékařů. Aby je vnímaly jako kamarády, kteří jim chtějí pomoci. Odpadá tak u nich stres, co se bude dít a jestli to bude bolet,“ vysvětlila Zelená.

Návrhářka vytvořila na zástěrkách 17 různých obrázků. Společným motivem je sluníčko, které vytvořil její vnuk Tomáš, tvář projektu. Zástěrky se mají postupně objevit ve všech nemocnicích v republice. V pražském Motole je budou mít např. zdravotnice na odběru krve. Uplatnění najdou i na geriatrických klinikách.

Jedna ručně šitá zástěrka stojí 850 korun. FN Brno jich koupila 41, dalších 95 zaplatili sponzoři. Byla mezi nimi i autorka, která přispěla částkou téměř 15 tisíc korun.

Video
Video se připravuje ...

Zdravotní personál Dětské nemocnice FN začal nosit tzv. veselé zástěrky. Vytvořila je návrhářka Marie Zelená, která chce dětem zpříjemnit pobyt v nemocnici. Hynek Zdeněk