Řidiči míří od rána od prokleté dálnice na Slavkov u Brna, odtud na Křenovice, Prace a Tuřany. Jenže je v tom jeden háček. Kolona vozů se jen přelije do nešťastných obcí. „Nárůst dopravy je několikanásobný. Ráno a ve špičkách se skoro nedá přejít cesta,“ postěžoval si starosta Křenovic Jan Mozdřeň.

Stovky aut včetně kamionů stojí od slavkovské odbočky přes horizont až ke Křenovicím. „A když ještě spadnou závory a přijíždí vlak, auta obec dokonale zahustí,“ tvrdí starosta. Mladá maminka s kočárkem na dotaz, jak místní snáší aktuální nápor, jen mávla rukou. „Tady se špatně přechází i běžně,“ posteskla si.

Fakt, že se auta hrnou od dálnice na Brno přes jejich obec, pocítili i v Praci. „Nárůst je enormní, přejít silnici v obci je doslova o život,“ potvrdil starosta Jan Vovesný.

V sobotu přijde úleva!

Alespoň malou útěchou může být obyvatelům postižených vesnic skutečnost, že největší hrůza skončí v sobotu. Silničáři vrátí na exitu 210 směrem na Brno provoz opět do dvou jízdních pruhů. „V pátek začnou úklidové práce, od soboty se už bude v tomto úseku znovu jezdit čtyřmi pruhy v obou směrech dálnice,“ potvrdil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.  

Video
Video se připravuje ...

Situace na D1 u Holubic ve směru na Brno ve středu 14.června, kdy silničáři provoz zúžili u exitu 210 do jediného jízdního pruhu. K návratu do původního stavu dojde až v sobotu 24. června. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
10 fotografií