Rysí mladík už také dostal jméno, a to Kryštof.  „Je v dobré kondici. Za poměrně krátký čas si vytýčil vlastní teritorium, ve kterém úspěšně loví," uvedl Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa univerzity.

Odborníkům se od loňského podzimu podařilo zdokumentovat potravní a značkovací aktivitu rysa a také najít genetický materiál pro DNA analýzu. Předběžně potvrdila, že jde o samce, který s největší pravděpodobností pochází z Moravskoslezských Beskyd.

„Rys dostal telemetrický obojek, kterým můžeme hlídat jeho časoprostorovou aktivitu. Získaná data doplní poznatky o tom, jak dokáže šelma fungovat v kulturní krajině s intenzívní lidskou činností, nakolik jsou rysi vázaní především na klidnější rozlehlé lesní komplexy," doplnil zoolog.

Kryštof bloumající chráněnou krajinnou oblastí je ve výtečné kondici, váží 20 kilogramů. Jeho věk vědci odhadují na dva až tři roky. Uspání, nasazení sledovacího obojku i následné probuzení zvládl bez komplikací a krátce po půlnoci z místa odchytu sám odešel.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Největší populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde se pohybuje 60 až 80 dospělých rysů. K Moravskému krasu nejbližší rozmnožující se populace žije v Beskydech a Javorníkách, kde loni i předloni pět rysích samic vyvedlo mláďata.

Fotogalerie
6 fotografií