Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jediný syrský medvěd žijící v Česku oslavil 23. narozeniny

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová - 
9. ledna 2012
13:30

Dvacáté třetí narozeniny oslavil včera Jerry, jediný syrský medvěď žijící v Česku. O dort s porcí oblíbené šlehačky, který mu přichystali jeho chovatelé Jaroslav Kaňa a Radka Šarkanyová, se během oslavy podělil i makakem Kikym.

Chovatelé si Jerryho přivezli spolu s jeho bratrem Tomem z ostravské zoo, kde ještě do loňského roku žila i jejich máma Nina. Ta se ale loni kvůli rekonstrukci výběhů přestěhovala do Německa, kde už dožije. „Zemřel už i Tom, a tak zůstal Jerry jediným syrský medvědem v Česku,“ potvrdil Jaroslav Kaňa, který se svou partnerkou cvičí Jerryho, stejně jako ostatní svá zvířata, pro film a reklamu.

Do medvědího důchodu se ještě nechystá

První roli získal Jerry se svým bratrem Tomem ve filmu Marie Poledňákové Dva lidi v zoo. Od té doby hrál v desítkách hlavně zahraničních filmů a reklam a s řadou cirkusů sjezdil také svět. Do medvědího důchodu se ale ještě nechystá. Medvědi syrští se totiž mohou dožít až 47 let.

Jerry dostal dort, opičák Kiky ujídal

Kromě Jerryho mají chovatelé ještě další dva karpatské medvědy Bleska a Utu a jejich potomka Pocu, lva Leona, tygřici Čikovou a ocelota Elišku. Během včerejší oslavy se zvířecí rodina rozrostla ještě o samičku makaka kápového Kiky, s níž přišli gratulovat přátelé chovatelů manželé Parohovi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi