Nejcitelněji stávka zřejmě zasáhne Břeclavsko, Vyškovsko či okolí Veselí nad Moravou a Kyjova. Břeclavský Gumotex jako největší zaměstnavatel v okrese s více než 1200 zaměstnanci vypraví i speciální autobus, který bude svážet lidi od Týnce z Podluží. 

„Rozhodli jsme se zajistit náhradní dopravu alespoň pro nejpočetněji obsazenou linku. Trasa povede z Týnce do Břeclavi přímo k naší hlavní bráně a zpět. Autobus pojede v době výměny ranní, odpolední i noční směny,“ sdělil tajemník společnosti Pavel Kašuba. Zaměstnanci mohou jet zdarma po předložení zaměstnanecké karty. Do ostatních obcí ale společnost nedokáže zajistit autobus, proto spoléhá na pracovníky, že si zařídí spolujízdu autem s některým z kolegů či využijí vlastní auto.

V Alca plastu se problém týká zhruba 100 lidí, kteří se nemají jak jinak dostat do práce. „Bylo pro nás poměrně náročné to vyřešit. Někteří se svezou auty s kolegy, některým jsme zajistili taxi a také jsme přehazovali směny,“ řekla personalistka Renata Pagáčová.

Většina linek také nepojede do Veselí nad Moravou, kde sídlí železárny Z-Group Steel Holding. Podle personalistky Marie Škopíkové se musí zaměstnanci zařídit sami. „Nemáme ani pořádné informace. Sama dojíždím, a kdybych neslyšela řidiče, jak se o stávce baví, nejspíš bych o ní ani nevěděla. Čekala bych, že dopravce třeba vylepí informační letáky do autobusů, ale nic. Uvidíme, jak to nakonec bude,“ řekla Škopíková.

Hodně dojíždějících pracuje například také ve firmě Tyco Fire v Ráječku na Blanensku. Podle informací zástupkyně firmy však většina lidí dojíždí autem a absence autobusových spojů nezpůsobí vážnější problémy.