Konšelé zakázali pít například v prostoru »brněnského Bibione« před Janáčkovým divadlem, v Uličce Václava Havla, v parku Stanislava Krátkého v Černých Polích, sociálně vyloučené Hvězdově ulici na Cejlu nebo na Táborské.

Brno si ale obratem okamžitě stanovilo akce, kdy vyhláška neplatí a veřejné pití alkoholu povoluje. Jsou mezi nimi třeba festival Meeting Brno a Pouť smíření, Festival Janáček Brno, Advent na Moraváku a Advent na Zelňáku, ale i Noc kostelů. Alkohol bude povolen i u lidových veselic, při rozsvěcování vánočních stromků nebo při hodech.

Proti návrhu se postavili náměstci primátora Matěj Hollan (Žít Brno) a Martin Ander (Zelení), kteří navrhovali vypustit z vyhlášky seznam míst, kde je pití alkoholu zakázané. Podle nich je seznam ulic komplikovaný pro sledování dodržování zákazu.

Brněnská vyhláška dosud zakazovala veřejné pití u škol, obchodů, zastávek, zdravotnických zařízení, hřbitovů nebo sportovišť. Prostory Jakubského náměstí, kde lidé ve velkém popíjejí pivo, sedíce na chodníku za kostelem nad druhou největší evropskou kostnicí, však město toleruje – a považuje je naopak za »vítané oživení«.