Smog vyhlásili v Brně meteorologové včera, a proto se spekulovalo, že o dopravě zdrama rozhodnou rychle a přednostně už dnes. „Celé toto opatření má být motivací, aby lidé nepoužívali individuální automobilovou dopravu. V okamžiku, kdy to vyhlásíme, tak poškodíme jedině dopravní podnik a z hlediska ekologického to bude mít nulový dopad. Kdo ráno odjel autem do práce, odjede jím i odpoledne," uvedl primátor Petr Vokřál v reakci na to, že o dnešku se již spekulovalo, jako o dni kdy bude doprava zadarmo. Návrh se nakonec možná přeci jen bude projednávat už dnes, ale platit by měl stejně až za několik dní.

„Došlo k určité dezinterpretaci rozhodnutí města. Nešťastně to odstartoval status pana náměstka Martina Andera minulý týden. Ten uvedl na Facebooku, že smog v Brně rovná se MHD zdarma, že o tom právě rozhodla rada. Nic takového se nestalo a tento nešťastný a nepravdivý status odstartoval diskuze,“ dodal Vokřál.

Právě tento příslib vyvolal v obyvatelích chaos. „Chceme zabránit dezinterpretacím a chaosu, který opravdu nastal – řada lidí jezdí MHD bez jízdenky v domnění, že je to odsouhlaseno. Nic odsouhlaseno není, domluvili jsme se, že budeme pracovat na koncepčním řešení, které předáme do další rady a zastupitelstva,“ upřesnil primátor.

Minulé úterý uložili radní na svém zasedání vedoucímu odboru dopravy, dopravnímu podniku a odboru životního prostředí připravit materiály, podle kterých by mohl systém bezplatné přepravy v městské hromadné dopravě fungovat při takto mimořádných situacích. Do diskuze chtějí přizvat i meteorology a právníky.  „Dohodli jsme se, že půjdeme cestou plošné bezplatné dopravy po vyhlášení smogové situace, která bude v budoucnu zakotvena ve Smluvních a přepravních podmínkách DPMB. Snažili jsme se dospět k nějaké shodě,“ uvedl primátor Petr Vokřál.

Odbor dopravy brněnského magistrátu tak dostal za úkol vypracovat analýzu, jak přesně bude městská doprava zdarma ve smogových dnech fungovat. Současná smogová situace může v Brně trvat i několik dní.

Fotogalerie
8 fotografií