„Působí nám nenahraditelné škody. Lipan už skoro nikde není a podobně je to i se pstruhem. Všechno požerou nebo svým ostrým zobákem poraní kormoráni,“ postěžoval si předseda Moravského rybářského svazu Rudolf Milerski.

Nejde přitom o malé škody. „Jedná se o miliony korun. Pomáhají nám jen teplé zimy, protože to se kormoráni drží ve velkých vodních plochách, kde si všímají hlavně kaprovitých ryb. Když přituhne, úplně nám zlikvidují celou obsádku na menších tocích,“ doplnil Milerski.

Problém s kormorány mají i na Povodí Moravy. „Podílíme se na návratu jesetera malého do řek a kormorán nám to hodně znesnadňuje. Je to výborný lovec,“ přiznal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Kormorán byl ještě donedávna chráněným ptákem. Když ale vyšlo najevo, že jich ročně do České republiky zavítá přibližně sto tisíc, ministerstvo životního prostředí po vzoru sousedního Rakouska ochranu zrušilo.

Zastavit kormorány přesto není snadné. Myslivci si sice můžou za každý zastřelený kus účtovat tři sta korun, ale kormoráni jsou chytří ptáci a jejich odlov je složitý.