České poště totiž zakázal stát zákonem nevýdělečné pobočky rušit, ta proto kvůli úsporám své úřadovny pronajímá partnerům. A ti je pak provozují jako franšízy. Na jihu Moravy se tak už děje v prvních 23 vesničkách. A pošta tuto praxi masivně posiluje. Do deseti let chce předat soukromníkům a obcím dvě třetiny všech svých úřadoven!

„Pobočky nerušíme. Vždycky záleží na stanovisku obce, jakým způsobem pro lidi poštovní služby sjedná,“ řekl Blesku šéf jihomoravské pobočkové sítě České pošty Jaroslav Navrátil. Pokud nemá obec zájem, hledá pošta pro provoz úřadovny partnera. „Kandidáty zaškolíme a seznámíme je s taji a zákulisím poštovních služeb. Dva týdny pak na nováčky dohlížíme,“ dodal Navrátil.

Pošta dokonce zapůjčí obci, vesnické firmě či soukromníkovi přepážku, dodá i veškeré počítače a vybaví i interiér s trezory. Zájemce nemusí nic investovat. Pošta zajistí i veškerá potřebná spojení.

Výdělek pro poštmistry a zisk z transakcí

A poštmistrovnu nemusí obsluhovat jen firma. V Rychtářově na Vyškovsku nebo Šakvicích na Břeclavsku zastávají úřad paní Ludmila Mikulášková a Kateřina Svobodová. Vydělají si deset tisíc hrubého, plus prémie za transakce.

Partnerský systém si pochvaluje třeba starosta Lažánek Lubomír Katolický. „Zachovali jsme tak služby hlavně starším lidem. Ti mladí se už sami obslouží na internetu,“ zdůraznil. Podobně dobrou zkušenost udělali i starostové Ladislav Horák z Nové Vsi u Oslavan a Dalibor Gold z Měnína. „Byla to jediná šance, jak u nás poštmistrovny zachovat,“ shodli se.

Co lze vyřídit?

Partnerská pošta umožňuje všechny základní služby. Lze vyřídit příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, výplaty důchodů, příjem i výplaty poštovních poukázek. K dispozici jsou i bankovní služby, prodej známek, SIPO, ale i dobíjení předplacených SIM karet nebo prodej losů a novin.

23 soukromých pošt

Na jižní Moravě funguje v současnosti 23 pošt provozovaných obcemi nebo soukromníky. Nejvíce, osm, jejich na Brněnsku, Znojemsko má pět takových poštoven. Na Hodonínsku a Vyškovsku zatím fungují jen první dvě vlaštovky. V roce 2025 chce mít Česká pošta v celém Česku 2500 partnerských poštmistroven, nechá si jen 700 vlastních provozoven, hlavně ve městech.

Fotogalerie
11 fotografií