Špony Chalánková získala od sběratele, který je uchovává jako svébytné kovové artefakty. "Překvapilo mě, kolik tvarů a barev existuje," řekla novinářům v úterý výtvarnice. Na stromku jsou objemné lesklé spirály z oceli, ale i špony z jiných materiálů. Některé připomínají tradiční vánoční řetězy.

Betlém patří do starší série Vánoce znáte z TV reklamy, která odráží komercializaci svátků. Formou připomíná nalepovací papírové betlémy, třeba s figurkami Josefa Lady. Chalánková ale hledala vhodné postavy na obalech zboží. Ježíškem se tak stalo děťátko ze zásypu, Josef byl původně superhrdinou z pracího prášku, Panna Maria je z kuliček do polévky.

Tři krále výtvarnice vystříhala z obalů hermelínu, sušenek a sezamových plátků. Nesou zlato z pracího prášku. "Myrha a kadidlo absentují, protože je na žádném výrobku lákavě vyobrazeny nenajdeme," uvedla Chalánková. Atmosféru dotváří městečko a velbloud z cigaret, palmičky z čokoládových tyčinek a hory z tatranek. Každý rok lze dolepovat další figurky podle aktuálních hitů na pultech supermarketů.

Čtyřiatřicetiletá Chalánková patří k uznávanými autorkám své generace. Ilustruje knihy pro děti, vydala komiksy pro dospělé, ve volné tvorbě často ironizuje spotřební kulturu. Vytvořila například sérii realistických obrazů elektrických spotřebičů, v minulosti vytvářela také instalace z plastových tašek. Podílela se na nedávných změnách Pražákova paláce Moravské galerie v Brně, vytvořila tam dětskou hernu.