Rychetský chtěl Zemanovi například říci, že v poslední době v agendě soudu ubývá politicky vyhrocených návrhů, naopak přibývá těch odborných. Podle Rychetského je to dobrý trend. Při odjezdu prezidenta z Joštovy ulice policisté nakrátko zastavili dopravu včetně jedné tramvajové koleje.

U Nejvyššího soudu se podle mluvčího Petra Tomíčka hovořilo například o zvažované nejvyšší radě soudnictví. Po novém modelu správy soudů dlouhodobě volají justiční špičky. Ministerstvo spravedlnosti se ale po nástupu Roberta Pelikána (ANO) ke změnám začalo stavět rezervovaně. Zeman podle Tomíčka myšlenku nejvyšší rady soudnictví podporuje. Tématem rozhovoru u Nejvyššího soudu byla také budoucnost vrchních státních zastupitelství.

Odpoledne Zeman navštívil ještě Nejvyšší správní soud (NSS). Předseda Josef Baxa jej přivítal jako prvního českého prezidenta na půdě nejmladší ústavní instituce. Do sídla NSS zavítal Zeman jako první hlava státu od obnovení soudu v roce 2003. Před budovou měl příležitost zamávat několika příznivcům, kteří jej hlasitě zdravili.

Poslední zastávkou se stalo Nejvyšší státní zastupitelství. Aktéři všech schůzek předem avizovali, že vyjádření médiím poskytnou až v 18:00 na tiskové konferenci v někdejší Zemanově kavárně.

Návštěva Brna tentokrát podle dostupných informací nemá konkrétní cíl. Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka chce Zeman naslouchat pracovníkům soudnictví. Předsedové soudů mu chtěli představit své instituce, ale i hovořit o některých problémech justice a obecněji také ústavního pořádku v Česku.

V Brně se prezident naposledy krátce zastavil v září při Mezinárodním strojírenském veletrhu. Třídenní návštěvu Jihomoravského kraje vykonal loni v prosinci. Další prezidentská návštěva by podle předběžných informací mohla následovat v druhé polovině ledna, naznačil ČTK hejtman Michal Hašek.