"Smyslem inscenace je v podstatě samozřejmá věc: říci, že Kunderovo vnímání světa, ta zvláštní kombinace krutosti, schopnosti být ironický i zábavný i v situaci, kdy člověk mluví o nejbolavějších věcech, je naprosto jedinečná," řekl dnes novinářům Morávek.

Po Kunderových knihách pošilhává Husa na provázku už několik let. Spisovatel žijící v Paříži ale nedovolil inscenovat žádný ze svých autenticky podepsaných textů - v souladu se svými dlouholetými zásadami. Divadelníci si tedy objednali text na kunderovské téma od mladého dramatika Ondřeje Novotného. Někteří zkušenější autoři zadání odmítli, Novotný se Kundery nezalekl.

Výsledkem je podle Morávka jevištní báseň o cestě muže Evropou a dějinami. Když se Kundera doslechl o zářijové veřejné zkoušce v ulicích Brna, text si vyžádal. Proti jeho uvedení nakonec nemá námitky. Podle Morávka inscenace předem vyvolává zájem, Husa na provázku prý vstoupila na "minové pole všech možných očekávání".

Klíčová postava Josefa K. je rozdělena mezi tři herce - Jana Kolaříka, Vladimíra Hausera a hostujícího Jana Zadražila, jenž se do Husy na provázku vrací potřetí po úspěších v Baladě pro banditu a představení Ze života hmyzu. "Těžší to ještě nikdy nebylo. Věřím v dobro v lidech, tady musím hledat ještě jiné polohy," uvedl Zadražil.

Nová inscenace je poslední chybějící částí cyklu Smějící se bestie. Dále jej tvoří představení Fidlowačka, nové dramatizace Švejka od Jaroslava Haška a Myší Natálie Mooshabrové od Ladislava Fukse, improvizační večery Bubiland a inscenace Dvojí proměna. Směšná interpretace má premiéru 18. listopadu.