Na zahajovací koncert Národního divadla Brno mohou zájemci přijít 2. září. Vstupenky potřebovat nebudou, program je bezplatný. Vystoupí sólisté, orchestr a sbor pod taktovkou šéfdirigenta Marka Ivanoviče. Připraveny jsou také ukázky z baletních inscenací. Hostem koncertu bude herec Vladimír Javorský, který v Brně vystupuje v inscenaci Čarokraj.

Hlavní událostí měsíce září v Městském divadle bude premiéra Splašených nůžek. Hra německy píšícího autora Paula Pörtnera pochází z 60. let. Divákům umožňuje zasahovat do děje a rozhodovat o dalším vývoji. Publikum se totiž stává přímým svědkem vraždy, o níž musí následně vypovídat a nakonec i usvědčit vraha. Komedii zasazenou do kadeřnického salonu premiérové publikum zhlédne 12. září.

Husa na provázku vstoupí do nové sezony 7. září kultovní Baladou pro banditu. V polovině měsíce pak vypukne desáté pokračování nepravidelného festivalu Divadlo v pohybu, který v tvorbě Husy na provázku obvykle představuje rekapitulaci určitého období. Tentokrát nabídne souhrnné uvedení inscenací z cyklu Smějící se bestie, proto dostal festival podtitul Potrhaní smíchem. Divadelníci si pozvali řadu hostů, například Boleslava Polívku a Jiřího Pechu, Davida Vávru z Divadla Sklep, režiséra a herce Jakuba Koháka nebo tvůrce politického sitcomu Kancelář Blaník.

Buranteatr ještě před začátkem sezony stihne malou přehlídku ve Valticích na Břeclavsku. V rekonstruovaném Zámeckém divadle odehraje od 24. do 28. srpna průřez svým repertoárem. "Hned třikrát - v inscenacích Pán s kaméliemi , Pan Polštář a Skleněný zvěřinec - se v hlavní roli představí nositel Ceny Thálie za minulý rok Michal Isteník," uvedl za Buranteatr Miroslav Ondra.