Audiovizuální show pro starobrněnský klášter vytvořil autor biomedicínských animací Američan Drew Berry, kterého proslavily práce pro BBC i zpěvačku Björk. Hudbu složil Duncan Hendy. "Když jsme Berryho s nabídkou zpracovat pořad připomínající Mendela oslovili, přiletěl na několik dní do Brna, aby si udělal představu o prostorách, kde se bude promítat. Od architektů jsme museli zajistit kompletní překreslení objektu, řadu fotografií a také materiály popisující život a dílo Mendela," uvedl ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál.

Celovečerní akci nazvanou Mendelův odkaz zpestřil koncert kapel Progres 2 a Stromboli. Přes internet ji sledovali lidé ve Spojených státech i Austrálii. Promluvil například držitel Nobelovy ceny Paul Nurse. Mendela označil za jednoho z největších vědců všech dob, postavil jej na roveň Einsteinovi, Darwinovi a Newtonovi. Program sledovaly stovky lidí.

Odpolední akci s balonky zorganizovalo Turistické informační centrum města Brna. Z náměstí Svobody jich nechalo vypustit přesně 343. Číslo je součtem let, které uplynuly od narození Mendela a od jeho přednášek. Další desítky balonků si rozebraly děti. Mendelovo jméno bylo dnes na třech velkých brněnských náměstích přítomné také díky nápisům složeným z velkých zelených liter.

Své objevy Mendel poprvé veřejně přednesl v únoru a březnu 1865 v prostorách někdejší reálky v Jánské ulici. Vědecký svět Mendelovy myšlenky docenil až s velkým odstupem, nyní jej však vnímá jako jednoho z otců moderní přírodovědy. Odkaz vědce a řeholníka trvale připomíná v Brně Mendelovo muzeum, které provozuje Masarykova univerzita v klášteře na Starém Brně. Další připomínkou je expozice Mendelianum v Moravském zemskému muzeu.

Zábavnou formou letos uctilo objevitele zákonů dědičnosti také Městské divadlo Brno, které mu věnovalo komedii se zpěvy Mendel aneb Vzpoura hrášků. Uvádělo ji pod širým nebem v Biskupském dvoře.