Oblastní rada ODS v čele s předsedou Pavlem Blažkem, současným poslancem a bývalým ministrem spravedlnosti, rezignovala loni na podzim kvůli slabému volebnímu výsledku strany ve městě i městských částech.

ODS postupovala v minulosti při volbě vedení tak, že každé místní sdružení vyslalo desetinu z celkového počtu svých členů na oblastní sněm jako delegáty, kteří pak volili vedení. ODS má v Brně 31 místních sdružení. Každá městská část má jedno, jen Brno-sever má tři. Na oblastním sněmu se většinou schází okolo 200 delegátů.

Oblastní rada ODS však přijala minulý rok na podzim nové usnesení, na jehož základě vytvořila nový klíč pro volbu. Podle něj se měl počet delegátů vytvořit ze 70 procent podle velikosti sdružení a ze 30 procent podle úspěšnosti ve volbách.

Právě nové usnesení je důvodem zrušení dnešního sněmu. "Zjistili jsme, že toto usnesení oblastní rady je možné vykládat různými způsoby, což by mohlo vyvolat zmatky. Kvůli tomu Pavel Blažek sněm odložil. Rada musí klíč stanovit tak, aby nevyvolal žádné pochyby," uvedl Šťástka. Doplnil, že pokud by se tak nestalo, později by někdo volbu mohl zpochybnit. Oblastní rada se na večerní schůzce podle Šťástky dohodla, že se bude předseda volit podle starého klíče, nikoliv podle úspěšnosti, jak bylo původně zamýšleno.

Vladan Krásný, který je Šťástkovým velkým konkurentem v boji o předsednickou funkci, se na dotaz ČTK k situaci odmítl vyjádřit.

Oblastní rada spolu s Blažkem rezignovala loni v říjnu. Důvodem byl slabý volební výsledek. ODS získala v brněnském zastupitelstvu pět z 55 křesel, v předešlých volbách jich měla 14. V loňských volbách se straně nedařilo ani v městských částech. V mnoha z nich získala pouze jeden mandát. Vyhrála jen v Ivanovicích a ve Starém Lískovci, kde je starostou Krásný.