Nové vedení radnice složené z hnutí ANO, Žít Brno, lidovců a zelených plánuje byty prodávat za cenu obvyklou, což by znamenalo až trojnásobné zvýšení cen. Loni v prosinci pozastavilo privatizaci těsně před tím, než prodalo 25 bytových domů za dřívějších podmínek. Někteří lidé z těchto domů přitom už měli vyřízené hypotéky a teď je musí platit spolu s nájmem městu. Obyvatelé těchto domů proto změnu kritizují. Součástí jejich petice je právní rozbor, podle nějž město byty prodávat za nižší ceny může.

Posudky na osm let stará pravidla, které si nechala zpracovat nová koalice, naproti tomu podle Liptákové prokázaly, že město prodávalo byty za třetinovou cenu a nemůže už stejným způsobem pokračovat. Liptáková ale připustila, že lidé mohou dosáhnout na výjimku. "Pokud obyvatelé doloží, že dům má na výjimku právní nárok, necháme rozhodování na zastupitelích. Výjimkou však není zchátralost domu," upozornila náměstkyně primátora.

Výjimkou podle Liptákové v minulosti bylo regulované nájemné. "Byty pro město znamenaly ztrátu a bylo možné je prodávat za nižší cenu. Nyní je však nájemné deregulované a my máme povinnost nastavit odpovídající cenu," dodala.

Podle bývalého náměstka primátora a nynějšího opozičního zastupitele Olivera Pospíšila (ČSSD) se současná koalice nezachovala k lidem férově. "Pokud už v minulosti zástupci nynější vládnoucí garnitury věděli, že zasáhnou do pravidel prodeje bytů, měli o tom informovat. A pokud nic netušili a nyní chtějí pravidla změnit, nepřipravili se dobře na problematiku, která je jednou z klíčových pro fungování druhého největšího města v republice," řekl Pospíšil.

Iniciativa I my jsme Brno odeslala petici také zastupitelům. Podle Ondračky pro ně má být doplňujícím materiálem pro rozhodování o privatizaci. "Posudky zpracované magistrátem jsou jednostranné a nejsou dobrým vodítkem," tvrdí Ondračka.

Brno má kolem 27.000 bytů. Některé jsou prázdné kvůli tomu, že jsou velké a mají vysoký nájem.