"Candide je fascinující kniha - celý svět narvaný na sto dvacet stránek. Voltaire z orlí perspektivy črtá lehce, přesně, neúprosně a k uzoufání vtipně vždy jen to klíčové, a skládá tak dohromady pokřivené zrcadlo skutečnosti s ostrostí, ze které se dělá zle," uvedl ke svému scénáři Peták.

Voltaire ve své satiře zpracoval příběh Candida - nenapravitelného optimisty, který umanutě hledá nejlepší možný svět. Candide je ve francouzštině upřímný, naivní až prostoduchý člověk. Divadelníci ale takto úzce hlavního hrdinu nevidí. Candidův optimismus je podle nich čistý, ale ne hloupý.

V téměř dvouhodinové inscenaci se představí studenti závěrečného ročníku činoherního herectví. Titulní postavu ztvární Jiří Svoboda. V prvním dějství diváci poznají část Candidova životního příběhu, ve druhém se dostanou před brány Eldoráda. "A ve třetím dějství se uvidí, jak to vlastně s tím Candidovým nejlepším možným světem dopadne," uvedla dramaturgyně Tereza Lexová.

Městské divadlo Brno v sobotu poprvé uvede muzikál Johnny Blue. Libreto napsal Stanislav Moša s využitím písní německého hitmakera Ralpha Siegela. Buranteatr zase chystá premiéru inscenace Příběhy nečekaných konců podle povídek Roalda Dahla.