Nesehnutí v roce 2012 požádali magistrát, aby rozhodl, že na základě certifikátu právo stavby vůbec nevzniklo. Aktivisté poukazovali například na to, že s nimi stavebník ani autorizovaný inspektor při vydání certifikátu nejednali, přestože hnutí zastupovalo dotčenou veřejnost a figurovalo také v původním, nedokončeném stavebním řízení.

Magistrát ale návrh zamítl, stejně jako později krajský úřad. Soud to označil za chybu. Pokud Nesehnutí byli účastníkem stavebního řízení, měl později stavební úřad, stejně jako nadřízené instance, zjišťovat názor aktivistů a vypořádat jejich námitky. Certifikát autorizovaného inspektora totiž směl nahradit stavební povolení jen v případě, že proti stavbě nikdo neměl výhrady. "Krajský úřad původně potvrdil rozhodnutí brněnského magistrátu, že Nesehnutí nejsou těmi, kdo se může domáhat určení, zda z vydaného certifikátu vzniklo či nevzniklo právo stavby. Soud má jiný právní názor, kterým nyní zavázal krajský úřad při opětovném projednání," sdělila stanovisko úřadu mluvčí Denisa Kapitančiková.

"Bauhaus od začátku těžil z benevolence až přízně stavebního úřadu v Ivanovicích i brněnského magistrátu. Zneužil díry v zákoně nebo zákony prostě porušoval. Zodpovědní úředníci či úřednice zásadně selhali, když nedokázali nezákonnému jednání zabránit. Je trapné, že se snaží z rozhodování vykroutit. Ale nyní rozhodnout musí," uvedla Hana Chalupská z Nesehnutí. Úřad by měl jasně říci, zda Bauhaus vznikl v souladu se zákonem.

Výstavbě hobbymarketu u svitavské výpadovky předcházely dlouholeté spory. Aktivisté i někteří lidé z Ivanovic měli obavy z nárůstu těžké dopravy, zvýšeného hluku a emisí. Nesehnutí tvrdí, že Bauhaus porušil územní plán tím, že překročil maximální povolenou prodejní plochu. Navíc podle nich načerno vztyčil osvětlení areálu a navážel zboží před kolaudací.

Provozovatel obchodu dlouhodobě zastává názor, že stavba vznikla v souladu se všemi předpisy. Nyní je Bauhaus v běžném provozu. V roce 2012 společnost Bauhaus vyčíslila údajné škody způsobené spory s občanskými sdruženími na 130 milionů korun.