"Použijeme-li karetní terminologii, kdy Corea a McFerrin reprezentují trumfová esa a Dianne Reevesová královnu, můžeme Hershe a Mahoganyho označit za krále letošního ročníku," uvedl umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Devětapadesátiletý pianista Hersch si za své nejnovější album Floating vysloužil hned dvě nominace na letošní Grammy. Proslul mimo jiné celovečerním programem nazvaným My Coma Dreams, vycházejícím z jeho pocitů během dvouměsíčního kómatu, do něhož upadl v roce 2008. Mezinárodní respekt si získal také sólovými recitály.

Šestapadesátiletý rodák z Kansasu Mahogany se začal jako zpěvák na jazzových pódiích prosazovat v 90. letech minulého století a jeho scatový styl odborníci často přirovnávají k legendárnímu Joeu Williamsovi. Mahogany se v Brně představí jako host Rozhlasového bigbandu Gustava Broma u příležitosti jeho 75. výročí vzniku. Na koncertu 30. března v Janáčkově divadle vystoupí i slovenský zpěvák Peter Lipa.

První z vrcholů letošního ročníku připravili pořadatelé na 17. března, kdy na svou brněnskou premiéru přijede Reevesová. Svým posledním albem Beautiful Life si vysloužila nominaci na letošní Grammy. Mistr vokální improvizace McFerrin společně s klavírním virtuosem Chickem Coreou obstará 17. června v hale Vodova závěr festivalu.

Festival pokračuje v zavedené dramaturgii a po většinu večerů nabídne návštěvníkům dvojkoncerty. V Sono centru se tak představí i americký pianista Craig Taborn, jeho rakouský kolega David Helbock a funkjazzový projekt Kompost 3 rovněž z Rakouska. Z představitelů střední generace letos do Brna zavítá mimo jiné uznávaný americký saxofonista Mike DiRubbo.

Východoevropský folklor spojený s jazzem přiveze slovensko-moldavské PaCoRa Trio. Českou a slovenskou jazzovou špičku letos reprezentují aktuální hudební projekty kontrabasistů Jaromíra Honzáka a Tomáše Lišky, sexteto saxofonisty Petra Kalfuse či nové mezinárodní kapely Lukáše Oravce, Ondřeje Štveráčka a Adama Tvrdého.

Vstupenky na všech 13 festivalových večerů, které přinesou 23 koncertů, jsou v prodeji na webu www.jazzfestbrno.cz a v běžných předprodejích. Loni festival zaznamenal 95procentní návštěvnost, když dorazilo téměř 16.000 posluchačů. Rozpočet akce se pohybuje kolem sedmi milionů korun.