Sultanát Omán je přímořský stát na jihovýchodě Arabského poloostrova. Vládce země, dědičný absolutistický monarcha, jakožto milovník vážné hudby a umění nechal v Maskatu vybudovat komplex spojující divadlo s koncertní síní, zahradami a luxusním zázemím.

"Je to umělecký skvost," řekla ČTK loni Eva Blahová, která tam v květnu zavítala jako tehdejší šéfka brněnské opery s inscenací Rusalky. Filharmonici tamní podmínky vyzkoušejí 27. a 28. února.

Orchestr však letos nezanedbá ani své obvyklé destinace, tedy zejména Rakousko a Německo. Ve vídeňském hudebním paláci Konzerthaus se 28. ledna představí s tenoristou Josephem Callejou. V březnu zamíří do Villachu a Mariboru, v květnu pak na Festival Richarda Wagnera ve Welsu v Rakousku, kde spolu s Českým filharmonickým sborem Brno odehraje zahajovací i závěrečný koncert. Ve zbytku roku jsou v plánu další vystoupení v německy mluvících zemích.

Do Japonska se Filharmonie Brno vrací každý druhý rok. V roce 2013 tam odehrála 12 koncertů, které přilákaly 13.580 lidí. Hudebníci prožili také jedno slabé zemětřesení, ovšem na podobné události jsou už zvyklí z dřívějších zájezdů do země vycházejícího slunce. Letošní turné zřejmě potrvá od 27. října do 18. listopadu.