"Není divu, že při minus dvou stupních Celsia a sněžení se některým účastníkům minulých ročníků dnes nechtělo vyrazit do ulic," řekl ČTK jeden z pořadatelů setkání Adam Jandora.

Všechny účastníky spojuje zájem o humor a jsou fanoušky komické skupiny Monty Python. V seriálu se objevila nejen netradiční chůze, připomínající vysokým zvedáním nohou slavnostní vojenský pochod a tanec, ale i zmínka o ministerstvu švihlé chůze, které vyhlásilo 7. leden dnem švihlé chůze.

Pro dokonalé provedení švihlé chůze je nutné její co nejvíce netradiční provedení. Doporučuje se i vybavení gentlemana, tedy cylindr, kufřík, případně deštník. I brněnští milovníci švihlé chůze se pro dnešní akci stylově oblékli. Mnozí si přinesli kufříky, a pokud nenašli doma po dědečkovi cylindr, nesli si alespoň deštník.

Monty Python byla původně sedmičlenná britská herecká komediální skupina založená v roce 1969. Pro televizní síť BBC vytvořila seriál nazvaný Monty Pythonův létající cirkus. Tvořilo jej 45 dílů a vysílal se v letech 1969 až 1974.