Mezi Pisárkami a Vozovnou Komín nebudou tramvaje jezdit od pondělí 30. června do 22. srpna. "Koleje se budou opravovat mezi zastávkami Bráfova a kolejovým trojúhelníkem u komínské vozovny. Opravou projde i most přes ulici Žabovřeská," uvedla Hailichová. Cena rekonstrukce dotčených úseků je 47 milionů korun.

Linka 1 tak pojede z Řečkovic jen do Pisárek a vznikne výluková linka x14, která pojede z Bystrce přes Žabovřesky, Českou a Hlavní nádraží na Zvonařku. Ve vyřazeném úseku od Vozovny do Pisárek pojede autobus x44.

Za 40 milionů korun projde opravou trať v části ulice Dornych, která se postupně rekonstruuje už několik let. Letos půjde o úsek od Zvonařky k zastávce Svatopetrská a výluka tam potrvá od 30. června do 29. srpna. "Vyměníme koleje a v celé šířce ulice bude nový asfalt a vznikne tím plnohodnotná objízdná trasa, až se bude dělat nová městská třída v ulici Plotní," popsala Hailichová.

Linka 12 skončí jízdu ve smyčce Zvonařka, náhradní autobusy linky x12 budou jezdit z Úzké do Komárova, stejně tak budou moci cestující využít stávající linky 40, 48 a 67. Doprava bude vedená Plotní ulicí, Dornych bude zavřený.

Od 30. června do 27. července bude kvůli opravě kabelů jezdit autobus místo trolejbusů na linkách 25 a 26, a to z Vinohrad na Mendlovo náměstí. Kvůli opravě Vaňkova náměstí budou jezdit autobusy i na linkách 38 a 39 z Komenského náměstí do Masarykovy čtvrti.

Další velká výluka čeká Brňany po prázdninách, důvodem budou opravy Minské a Horovy ulice v Žabovřeskách. Kdy oprava těchto ulic začne, není ale zatím zřejmé.

Zdeněk Meitner ktp