"Když jsme před zhruba 2,5 roky začali centrum budovat, šlo pouze o hrozby kybernetickými útoky. Nyní se změnily na reálná rizika, na která musíme být připraveni," uvedl Navrátil.

Přesná čísla k počtům útoků z taktických důvodů neuvedl, podle něj ale nejnovější statistiky jasně ukazují, že vážných napadení počítačových sítí státních institucí v ČR přibývá.

Zdůraznil, že bezpečnostní situace v Evropě se v uplynulých letech zhoršila. ČR sice podle něj nepatří mezi státy, v nichž by se zásadnější kybernetické útoky mohly aktuálně očekávat, přesto na ně musí být stát připraven. O to by se měl postarat tým 34 expertů, kteří budou působit v Národním centru kybernetické bezpečnosti. To je součástí NBÚ.

"To, co po nás požaduje veřejnost i podnikatelé, je kvalitní zajištění fungování státu. Nepochybně k tomu patří také jeho kybernetická bezpečnost, které se rozhodně budeme věnovat," řekl při otevření sídla centra premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Centrum shromažďuje a vyhodnocuje informace o kybernetických útocích, koordinuje boj s nimi a jeho posláním je také navrhovat opatření, jak těmto napadením ve světě počítačů zabránit.

Svoji činnost zahájilo centrum v lednu 2012 v prostorách brněnské Univerzity obrany. Zatím v něm pracuje 22 lidí, příští rok jich bude 34. Dnes centrum oficiálně otevřelo nové sídlo v brněnské Mučednické ulici. Budovu dříve využívala armáda. Její oprava stála 34 milionů korun, technické zabezpečení 6,5 milionu a vybavení nejmodernější počítačovou technikou přibližně 38 milionů korun.

Hlavní částí centra je monitorovací sál. Jde o pracovnu, jejíž jednu zeď tvoří obrazovky, na nichž experti sledují dění v počítačových systémech. Zatím bude v provozu jen v pracovních dnech, od příštího roku bude ale v činnosti nepřetržitě.

"Vytvoření centra je významným krokem v oblasti kybernetické bezpečnosti republiky. Zároveň se pracuje na přípravě zákona o kybernetické bezpečnosti. Tyto dvě věci řadí ČR v ochraně proti počítačovému pirátství na přední příčky mezi státy Evropy," řekl ČTK Jan Hajný, který vede pracovní skupinu kybernetické bezpečnosti Vysokého učení technického (VUT) v Brně.

K nejčastějším útokům na počítačové systémy patří podle Hajného takzvané DDoS útoky. Jde o techniku kybernetického útoku, při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne nápor a přestane fungovat. Šéf NBÚ podrobnosti k útokům neuvedl.

Brno bylo vybráno podle něj jako sídlo pro kybernetické centrum z mnoha důvodů; NBÚ v něm získal výhodně objekt pro přestavbu na centrum a ve městě sídlí mnoho vysokých škol, včetně vojenské Univerzity obrany, s nimiž centrum spolupracuje. "Brno je takovým Silicon Valley České republiky. Sídlí v něm hodně IT firem zabývajících se počítačovou bezpečností. Také s nimi jsme již navázali spolupráci, kterou budeme rozvíjet," dodal Navrátil.