Pro znalce Mozartova života není údajná aféra s krásnou Magdalenou žádným tajemstvím. Odehrála se ve Vídni. Štědroň o námětu uvažoval od konce 80. let, nyní mu libreto připravil jeho častý spolupracovník Uhde na podnět uměleckého šéfa Husy na provázku Vladimíra Morávka.

"Původní vídeňské dějiště jsem nahradil brněnským, protože paní Magdalena byla brněnská rodačka a moravské motivy skýtaly příležitost, kterou vídeňské okolí nenabízí," uvedl Uhde v programu k inscenaci.

Magdalena Pokorná, s níž měl Mozart údajně pletky, byla dcerou regenschoriho na Petrově. Vdala se do Vídně za soudního úředníka, zednáře a Mozartova věřitele. Skladatel, zřejmě v rámci vyrovnání dluhů, vyučoval úředníkovu ženu v hudbě. "Ten vztah však byl nejspíš erotický, protože Mozart jinak velmi nerad učil," uvedl Štědroň.

Magdalena tak přišla do jiného stavu. Když se později dozvěděla, že Mozart je kvůli těžké nemoci na prahu smrti, prozradila vše manželovi, který ji ve vzteku pořezal a sám se zastřelil. Magdalena přežila a vrátila se do Brna. Její dítě ovšem podle archivních záznamů zemřelo v útlém věku.

Inscenace je druhým dílem projektu Géniové a podvodníci, který před třemi týdny otevřela činohra Petera Shaffera Amadeus. V obou představeních hraje geniálního skladatele Martin Donutil. Operní miniaturu zasadili divadelníci z Husy na provázku do sálu Reduty, kde kdysi Mozart skutečně vystupoval. Premiéra bude 17. dubna.